blog

25 October 2022

Rijeka Tara


Rijeka Tara - suza Evrope, najljepša i najuzbudljivija rijeka Evrope!

Tara je najduža Crnogorska rijeka (oko 150 km) koja od Feratova Polja do Donje Dobrilovine teče kroz teritoriju opštine Mojkovac. Dolina Tare duboko je usječena među planinama, naročito u donjem dijelu njenog toka. U gornjem dijelu, do Bistrice, dolina je duboka, strmih strana, široka i prohodna. Idući od Kolašina smjenjuju se pitoma proširenja sa blažim padinama na kojima su njive, voćnjaci, gajevi, livade i kuće domicilnog stanovništva.

 

Najveći dio teritorije opštine Mojkovac pripada upravo slivu rijeke Tare, a manji dio slivu rijeke Lepešnice. Desne pritoke ovog dijela Tare su Bjelojevićka rijeka i Rudnica. Bjelojevićka rijeka izvire na Bjelasici (1.435 m), protiče kroz istoimeno selo, a uliva se u Taru kod Podbišća na 830 m.n.v. Rudnica nastaje od više izvora podno Žarskog katuna i poslije toka kroz rudarski kraj Brskovo uliva se u Taru na 800 m.n.v. Lijeve, mojkovačke, pritoke Tare su Štitarička rijeka i Bistrica. Štitarička rijeka izvire u Provaliji ispod Sinjajevine i poslije toka u dužini od 13,5 km, kroz istoimeno selo, uliva se u rijeku Taru na nadmorskoj visini od 931 m.

Oko petnaest kilometara nizvodno od Mojkovca u Taru se ulijeva rijeka Bistrica. Upravo od ovog tjesnaca ispod Crnih Poda, na sudaru Sinjajevine i Prošćenske planine, počinje veličanstveni kanjon rijeke Tare, dug oko 78 km i dubok od 900 do 1300 metara. Na stranama kanjona ređaju se litice i kamenite padine prošarane borovima samotnjacima, listopadnim omarima pa i bujnim listopadnim i četinarskim šumama. U liticama ovog kanjona registrovano je oko 300 grla plemenite divljači – divokoza.


U kanjonskoj dolini rijeke Tare, između Bistrice i Dobrilovine, na visini od 950 metara nalazi se prašuma crnog bora – Crna Poda. Ovaj kompleks borove šume zahvata površinu od 20ha, a prosječna starost borova u njoj, koji dostižu visinu i do 45m, iznosi 400 godina. Ukupna količina drvne mase u Crnim Podima iznosi 1.465,57 m3. Ispod ove prašume nalazi se tjesnac Đavolje Lazi, gdje se tok Tare sužava na svega 2-3 metra.


Kanjon Tare je sastavni dio NP ''Durmitor'' koji je upisan u Svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu UNESKO-a. Uska kanjonska dolina Tare koja pripada opštini Mojkovac, prašuma Crna Poda i Zabojsko jezero na Sinjajevini čine sastavni dio ovog Nacinalnog parka.
 

 

Pored raftinga na Tari i Drini, nudimo i fakultativne izlete u Nacionalni park Sutjeska sa mnogobrojnim prirodnim ljepotama. Ističemo glečerska jezera, koja se zbog ljepote zovu Gorske oči: Orlovačko jezero, Bijelo i Crno jezero, Gornje i Donje Bare; te planine Maglić (najviši vrh u Bosni i Hercegovini), Volujak i Zelengora. Tu je i prašuma Perućica, jedinstven prirodni rezervat u Evropi sa veličanstvenim vodopadom Skakavac koji je preko 80 metara visok. Vode Drine, Tare, Sutjeske i njihovih pritoka, Hrčavke i Perućice bogate su ribom – potočnom i kalifornijskom pastrmkom, mladicom, lipljenom. Riba je, pored domaćih specijaliteta ovog kraja (jagnjetina na ražnju i pod sačem, pršut, pareni krompir i kajmak, domaće pite i druge đakonije), na meniju tokom raftinga Tarom.

Svi aranžmani su na bazi punog pansiona i sve vrijeme boravka, smještaj je u prelijepom ambijentu Rafting Centra Drina-Tara. Naš Rafting Centar sa restoranom i bungalov kampom se nalazi u mjestu Bastasi, u kanjonu, na samoj obali rijeke 18 kilometara od Foče na putu ka Nikšiću i Podgorici. Bungalovi su veoma komforni, udobni i uredni, izgrađeni su u planinskom stilu, kao i cijeli kompleks.

Temperature vazduha u kanjonu Tare u ljetnim mjesecima dostižu i preko trideset stepeni celziusa u toku dana, dok su noći uvijek prijatno svježe i nerijetko i u toku ljeta opadaju ispod 15 stepeni. Temperature vode se kreću od 7-8 do maksimalnih 11-12 stepeni u ljetnim mjesecima. U kanjonu ima veoma malo komaraca i slično. Rijeka Tara u poslednjih tridesetak kilometara svog toka čini granicu između Republike Srpske (BiH) i Crne Gore. Važna napomena: Obavezno je sa sobom imati ličnu kartu ili pasoš.